čtvrtek 14. dubna 2016

Otevřený dopis poslancům – oddělené prostory

Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče,

dovolte mi, abych se na Vás obrátil ve věci zákazu kouření v restauracích a jiných veřejně přístupných místech, o kterém budete hlasovat dne 4. 5. 2016, a poprosil Vás o jeho podporu.

Zvláště Vás prosím o podporu původně navrženého úplného zákazu kouření ve vnitřních prostorách a o odmítnutí výjimky pro tzv. „kuřárny“ (resp. „stavebně oddělené prostory“, jak je známe dnes).

Oddělené prostory ke kouření nejsou kompromisem, ale výhrou tabákové lobby, která kromě tabákových korporací nikomu neprospěje.

1. Jen úplný zákaz chrání zdraví hostů i zaměstnanců
Oddělené prostory ke kouření jsou nebezpečným alibismem. Neexistuje technické řešení, které by účinně zabránilo pronikání tabákového kouře z vnitřního prostoru vyhrazeného ke kouření do ostatních vnitřních prostor. Prostory pro kuřáky a nekuřáky totiž neodděluje neprodyšná zeď nakreslená na obrázku, který vídáme u vstupu do většiny restaurací, ale vzduch, kterým se kouř volně šíří. Ani výborně izolující dveře nepomůžou, pokud jsou neustále otevírány. Ze zdravotního hlediska pak není velkého rozdílu mezi tím, jestli sedíme nebo pracujeme v nekuřácké, nebo kuřácké části. Proto je takové řešení v rozporu s prováděcími pokyny Rámcové úmluvy Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku. Tabákový kouř porušuje právo zaměstnanců na ochranu zdraví při práci.

2. Jen úplný zákaz uleví provozovatelům
Oddělené prostory ke kouření vytvářejí nerovné podmínky v podnikání. Jen úplný zákaz nebude žádného provozovatele znevýhodňovat a nebude představovat žádné finanční náklady. Investice do oddělených prostor může být navíc za pár let zmařena díky celosvětovému trendu k čistě nekuřáckému prostředí. Provozovatelé vydělávají na stravovacích službách, nikoli na tabákových výrobcích. Kouření pro ně představuje pouze zvýšené náklady na zajištění hygienických podmínek v provozovně a do budoucna velké riziko odpovědnosti za újmu na zdraví zaměstnanců.

3. Jen úplný zákaz je osvědčeným řešením
Oddělené prostory ke kouření jsou přežitkem, který postupně mizí (nedávno zrušení oddělených prostor a zavedení úplného zákazu schválilo například Rakousko). Oddělené prostory štěpí společnost na kuřáky a nekuřáky. Jen úplný zákaz nerozděluje rodiny, přátele, sousedy a kolegy. Jen úplný zákaz umožňuje dýchat čistý vzduch i lidem s nižšími příjmy. Jen úplný zákaz působí preventivně na kouření dětí a pomáhá odvykajícím kuřákům překonat jejich závislost. Řešení je jednoduché a v zahraničí mnoho let vyzkoušené: ohleduplnost a možnost jít si zapálit někde stranou venku. Na čistý vzduch si nakonec všichni rádi zvyknou. Příklady z celého světa ukazují, že to jde.

Naopak Vás prosím o zvážení podpory pozměňovacích návrhů zakazujících kouření na vnitřních pracovištích, na zastávkách, v autech s dětmi a na dalších místech (více viz http://www.tabakapravo.cz/2016/03/zakazy-koureni-mohou-byt-jeste-vyrazne.html).

Děkuji Vám za přečtení této zprávy a přeji Vám dobré rozhodnutí.

S pozdravem

Tomáš Kindl

1 komentář :

  1. Petr

    "Neexistuje technické řešení, které by účinně zabránilo pronikání tabákového kouře z vnitřního prostoru vyhrazeného ke kouření do ostatních vnitřních prostor."
    Vy jste technik? Já ano. A podle toho, co jste napsal, o tom nemáte žádné ponětí.

    "Oddělené prostory ke kouření vytvářejí nerovné podmínky v podnikání."
    LEŽ, naopak, plošný zákaz bez ohledu na typ restaurace příkře likviduje ty, které jsou založeny na posezení u piva. Opět je vidět, že o tom nevíte naprosto nic. Tak pro vaši hrubou představu: restaurace je výdělečná, pokud prodá 80-100 jídel denně, má alespoň 3 hrací automaty, anebo vytočí alkohol za cca 2-4 000kč denně. Dále záleží, zda je v pronájmu, nebo v soukromém objektu.
    Právě jste zdražil drinky a nechal instalovat hrací bedny do barů. Velká gratulace.

    "Oddělené prostory štěpí společnost na kuřáky a nekuřáky. Jen úplný zákaz nerozděluje rodiny, přátele, sousedy a kolegy. Jen úplný zákaz umožňuje dýchat čistý vzduch i lidem s nižšími příjmy."
    Tak k tomuto nesmyslu se nemá cenu snad ani vyjadřovat.

    OdpovědětVymazat