sobota 28. května 2016

Zákaz kouření v restauracích je stále ve hře

Když ve středu Poslanecká sněmovna nepřijala nový tabákový zákon, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) lamentoval, že Česká republika zůstává kuřáckým skanzenem Evropy kvůli poslancům hnutí ANO. Je pravda, že poslanci ANO finální podobu zákona nepodpořili. Nikoli však proto, že by chtěli zabránit čistému vzduchu v restauracích. Je to právě naopak.

Jak se to seběhlo

Ministerstvo zdravotnictví slibuje úplný zákaz kouření v restauracích už pět let. Když před dvěma lety skupina poslanců ANO takový návrh předložila, ministr zdravotnictví jej odmítl s vysvětlením, že je zbytečný, protože zanedlouho kouření úplně zakáže jeho návrh. Před rokem takový návrh skutečně předložil. Jenže těsně před závěrečným hlasováním změnil názor a podpořil návrh poslance Marka Bendy (ODS). Hlasovací procedura byla stejně jako v roce 2009 připravena tak, aby se o úplném zákazu kouření vůbec nehlasovalo. Když při prvním pokusu Bendův návrh neprošel, inicioval nové hlasování poslanec Roman Sklenák (ČSSD). Tentokrát se návrh hlasy většiny poslanců ČSSD, ODS a Úsvitu podařilo schválit.

Oddělené prostory ke kouření

Původní návrh obsahoval úplný zákaz kouření v restauracích a obchodních centrech. Schválené pozměňovací návrhy podporované nebo přímo iniciované ministrem zdravotnictví tento zákaz vypustily a zavedly „oddělené prostory ke kouření“. Není to žádná novinka. Podobná úprava u nás již platila a neosvědčila se. Kouř se vzduchem volně šíří a ve výsledku je zakouřeno všude. Oddělené prostory a zákaz obsluhy v nich jsou nejen nefunkční, ale také zcela nekontrolovatelné. Proto je taková úprava v přímém rozporu s Rámcovou úmluvou Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku, kterou jsme ratifikovali.

Navržená úprava by paradoxně přinesla ještě zhoršení stávající situace. Dnes se návštěvníci restaurací alespoň z nálepky u vchodu dozvědí, že se uvnitř kouří. Podle Bendova návrhu by všechny restaurace byly zvenku označeny jako nekuřácké, zatímco uvnitř by se dále kouřilo. Je to absurdní paskvil.

Oddělené prostory by nemohli uvítat ani provozovatelé restaurací. Takový zákon by vytvořil nerovné podmínky v podnikání – zejména malé provozovny nejsou a mnohdy ani nemohou být na oddělení uzpůsobeny. Navíc hrozí, že investice provozovatelů bude v budoucnu zmařena úplným zákazem stejně, jako se to stalo naposledy v Rakousku.

Šance stále žije

Jestliže ministrovi zdravotnictví opravdu jde o zdraví nekuřáků a zaměstnanců, musí nyní jasně podpořit jednoduchý poslanecký návrh úplného zákazu kouření v restauracích. Ten může přinést veřejností dlouho očekávanou změnu prakticky okamžitě (naopak Bendův návrh počítal s termínem 1. 1. 2018, tedy až po volbách). Pokud tak ministr neučiní, měl by odstoupit a přenechat místo někomu, kdo nebude o ochraně zdraví jen mluvit a ve skutečnosti upřednostňovat zisky tabákových korporací!

Helena Válková
Článek vyšel dne 27. 5. 2016 v deníku Právo.

1 komentář :

  1. No... chlapci to přes prázdniny odložili, tak to asi nebude tak horké.
    Jen mě v těch parlamentních (i jiných) diskuzích zaujalo, jak jsou lidé, kteří se brání obtěžování cigaretovým kouřem, označováni za nesnášenlivé potížisty... zatímco většina kuřáků jsou milí a ohleduplní lidé, kteří na požádání típnou cigárko, aby náhodou někomu neubližovali. Vlastně bychom se měli cítit provinile, že se dožadujeme čistého vzduchu. Zvláštní překrucování reality. Jako by inhalace tabákového kouře ovlivňovala kuřákům myšlenkové procesy... Nakonec by to mohlo být i zajímavé téma pro vědeckou práci - ať už lékařskou nebo sociologickou. A myslím, že tím může být výrazně ovlivněno i právo.

    OdpovědětVymazat