pátek 30. června 2017

Cigareta na jevišti? Pouze jako atrapa

Když si den před účinností nového tabákového zákona hudebník Michael Kocáb na tiskové konferenci spektakulárně „naposledy típnul“, slíbil mu ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, že navzdory zákazu kouření v divadlech herci budou smět na jevištích dále kouřit. Je to možné?

Jeviště není kuřárna

Úplný zákaz kouření platí nejen ve vnitřních prostorách restaurací, ale i divadel. Předchozí zákon kouření zakazoval také, jenže s výjimkou „zvláštních, stavebně oddělených prostor ke kouření vyhrazených“ (tzv. kuřáren). Tato výjimka byla v praxi natolik rozšířená, že popírala hlavní účel zákona – ochranu nekuřáků. Zpravidla bylo jen na libovůli provozovatele, zda kouření vůbec nějak omezoval. Proto nový zákon kuřárny neumožnil. Ani v zákulisí, ani na jevišti.

Svoboda umění

Zastánci tabáku argumentují, že zákaz kouření je zásahem do autorského díla. Že autorský zákon je nadřazený tabákovému zákonu. A že kouření je chráněno svobodou projevu. Pravdu mají pouze v prvním případě. Zákaz kouření skutečně znamená, že v inscenacích, kde se kouřilo, se kouřit nebude.

Autorský zákon však rozhodně nikoho neosvobozuje od povinností stanovených jinými zákony. Zákon platí pro všechny stejně: pro diváky, pro herce, pro ministra i pro prezidenta. Obdobnou otázku již řešili ve Spojených státech amerických. Nejvyšší soud státu Colorado v roce 2009 rozhodl, že zákaz kouření platí i pro herce na jevišti. První dodatek americké ústavy chrání oproti evropským poměrům velmi široce koncipovanou svobodu projevu (například včetně propagace nacismu), na kouření se ale nevztahuje.

Zpochybnění zákazu kouření v divadlech obratem oživilo spíše úsměvně absurdní úvahy o tom, jak zákaz kouření v restauracích obejdeme tím, že restauraci prohlásíme za divadlo a hosty za herce. Takový postup je zjevně protiprávní.

Kouření není hraní

Když je ve scénáři napsáno, že Hamlet probodne Klaudia a Klaudius umře, oba herci obvykle přežijí. Vraždu pouze předstírají. Totéž by mělo platit u kouření. Jestliže ve scénáři stojí, že si postava zapálí cigaretu, může použít atrapu. Svět na jevišti není skutečný, skutečné tedy nemusejí být ani hořící cigarety. Záleží jen na umění herců, jak kouření „zahrají“.

Kdo uhlídá hlídače

Zákaz kouření se prostě vztahuje i na herce a ani ministr zdravotnictví nemá pravomoc velkoryse rozdávat výjimky. Jeho postoj však v tomto případě bohužel znamená hodně. Ministr zdravotnictví stojí v čele ministerstva, do jehož gesce tabákový zákon spadá. Přitom pouhý den před nešťastným vyjádřením ministra tisková mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová v rozhovoru pro Český rozhlas ohlásila přesně opačné stanovisko. Doufejme, že ministerstvo opět změní názor anebo že příští ministr zákon bude respektovat.

Článek byl publikován dne 29. 6. 2017 v MF Dnes.

1 komentář :

  1. V některých serialech, bohužel, včetně veřejnoprávní ČT, to vypadá, že hlavním sponzorem je Philip Morris! Úděsné!!!

    OdpovědětVymazat