čtvrtek 19. dubna 2018

Zákaz kouření hostinským vyhovuje

Zákaz kouření v restauracích a barech u nás platí necelý rok. „Změkčení“ či „úlevy“ jsou líbivá slova, kterými poslanec Marek Benda označuje svůj návrh, který by všudypřítomný kouř do vnitřních veřejně přístupných míst opět vrátil. Je nepochybné, že zákaz kouření zachraňuje životy a zdraví. Počet akutních infarktů myokardu již v prvních měsících poklesl o 13 %, jak oznámil Ústav zdravotnických informací a statistiky. V dlouhodobé perspektivě lze očekávat též významný vliv na výskyt různých druhů rakoviny. Podívejme se však, co zákaz kouření znamená pro provozovatele restaurací a barů. Právě jejich zájmy totiž odpůrci zákazu nejčastěji argumentují.

Svoboda a odpovědnost

Zákaz kouření skutečně omezuje svobodu provozovatelů. Nemohou provozovat kuřácký podnik. Každý provozovatel však ví, že je omezován celou řadou předpisů. Nesmí nechat růst plíseň po zdech, nesmí v kuchyni trpět potkany. Musí zajistit zdraví nezávadné prostředí. Tabákový kouř by neměl mít žádnou výjimku.

Svoboda se vždy pojí s odpovědností. Číšníci a servírky mají právo na ochranu zdraví při práci. Zaměstnavatel jim odpovídá za újmu způsobenou pasivním kouřením. Nežijeme ve středověku. Nemůžeme některým zaměstnancům jejich práva upřít s tím, že přece můžou dát výpověď.

Vliv na tržby

Odpůrci zákazu již před jeho zavedením varovali, že bude mít likvidační ekonomické důsledky. Trend menších prodejů točeného piva některých pivovarů tady byl už před zákazem kouření. Jeho skutečnou příčinou je zvyšující se cena točeného piva a zvyšující se podíl lokálních pivovarů.

Data Českého statistického úřadu dokazují, že tržby v pohostinství po zavedení zákazu kouření nejenže neklesly, ale naopak stouply ze 109 miliard korun v roce 2016 na 132 miliard korun v roce 2017. Ukázalo se, že stejně jako dříve v zahraničí ani u nás zákaz kouření pohostinský sektor nijak nepoškodil. Čistý vzduch oceňují i kuřáci. Absolvovat z ohleduplnosti k ostatním pár kroků navíc pro ně nepředstavuje žádný zásadní problém. Do hospod chodit nepřestali.

Více regulace a zmařené investice

Návrh Marka Bendy nepřináší žádnou „úlevu“, ale naopak více regulace. Namísto jednoduchého a respektovaného pravidla o nekouření uvnitř má existovat celá řada nových výjimek, podmínek a povinností.

Podniky přijdou o část zákazníků kvůli navrženému absolutnímu zákazu vstupu osob mladších 18 let do provozoven o velikosti do 80 m2. Tento zákaz navíc budou muset pod sankcí kontrolovat.

Provozovatelé budou postaveni před dilema, jestli přestat nabízet jídlo, nebo budovat kuřárny. Dlouhá řada nových podmínek zřizování kuřáren bude znamenat nutnost dalších stavebních a provozních úprav, a to i pro provozovny, které před zavedením zákazu kouření stavebně oddělené prostory vyhrazené ke kouření měly. V případě mnohých provozoven tyto úpravy budou technicky či finančně nerealizovatelné, čímž dojde k pokřivení trhu stravovacích služeb.

Tzv. kuřárny „bez obsluhy“ v praxi nemohou fungovat. I kdyby si hosté nosili do kuřáren jídlo sami, pracovníci v oblasti pohostinství do nich stejně budou muset chodit například uklízet, zajišťovat údržbu nebo kontrolovat nově navržený zákaz vstupu dětí. Navíc stavebně oddělené prostory pro kuřáky jsme v zákoně už měli. Vyzkoušeli jsme si, že zakouřeno bylo všude, i v prostorech určených pro nekuřáky.

Přitom bude existovat vysoké riziko zmaření těchto investic v okamžiku, kdy se Česká republika vrátí k celosvětovému trendu nekuřáckého prostředí. Je nezodpovědné tak rychle zásadním způsobem měnit podmínky podnikání. Provozovatelé potřebují stabilní a předvídatelné podnikatelské prostředí.

Výhody nekuřáckého prostředí

Pohostinství je práce, která spočívá ve stravovacích službách, nikoli v uklízení nedopalků cigaret zakoupených v supermarketu. Zákaz kouření je plošný, a proto nikoho neznevýhodňuje. Provozovatelům přináší úlevu, protože nemusejí řešit otázku investic do výkonnější vzduchotechniky či stavebních úprav provozovny. Nekuřácké prostředí znamená úsporu na údržbě provozovny a eliminuje potenciální žaloby zaměstnanců na náhradu újmy na zdraví způsobené pasivním kouřením.

O zákazu kouření se debatovalo desítky let. Když byl konečně přijat, je namístě dát mu šanci.

Článek byl publikován dne 18. 4. 2018 v Lidových novinách.


1 komentář :

  1. Marek Benda by mel byt rad, ze se jeste s odrenyma usima dostal do snemovny a nemusel se na stara kolena zacit ucit pracovat normalne. Verim, ze jeho otec se musi v hrobe otacet, co Marek predvadi a jak ztrapnuje rod (rodinu). Nekdo by ho mel zavrit do psychiatricke lecebny, zavislaka nevychovaneho!

    OdpovědětVymazat