pátek 8. dubna 2016

Kuřácký apartheid

Zřejmě již 4. května nás čeká hlasování o dlouho očekávaném zákazu kouření v restauracích a na dalších veřejně přístupných místech. Naděje na čistý vzduch se však opět může rozplynout kvůli nejrůznějším výjimkám, které někteří poslanci včetně Ministerstva zdravotnictví navrhují. Největším hitem jsou tzv. „stavebně oddělené prostory“.

Tabáková lobby štěpí společnost

Tabákoví lobbisté se snaží vyvolat dojem, že zákaz kouření je sporem mezi kuřáky a nekuřáky. Je to mýtus zakrývající podstatu věci: zisky tabákových korporací. Nebýt ekonomických zájmů nadnárodních koncernů, nekuřáci by kuřáky dávno jednoduše přehlasovali. Diskriminace menšiny, volají odpůrci zákazu. Menšina lidí, které spojuje drogová závislost, si samozřejmě pomoc zaslouží. Je však třeba tyto lidi chránit před závislostí, nikoli chránit jejich závislost.

Tabákový průmysl o své zákazníky nechce přijít, a proto nabízí „kompromis“. Oddělení kuřáků od nekuřáků.

Nebezpečný alibismus

Oddělené prostory mohu být na první pohled lákavé. Každý si přece přijde na své. Má to ale řadu zásadních vad na kráse.

Neexistuje technické řešení, které by účinně zabránilo pronikání tabákového kouře z vnitřního prostoru vyhrazeného ke kouření do ostatních vnitřních prostor. Prostory pro kuřáky a nekuřáky totiž neodděluje neprodyšná zeď nakreslená na obrázku, který vídáme u vstupu do většiny restaurací, ale vzduch, kterým se kouř volně šíří. Ani výborně izolující dveře nepomůžou, pokud jsou neustále otevírány. Ze zdravotního hlediska pak není velkého rozdílu mezi tím, jestli sedíme v nekuřácké, nebo kuřácké části.

Dále požadavek na oddělené prostory vytváří nerovné podmínky. Jen úplný zákaz nebude žádného provozovatele znevýhodňovat a nebude představovat žádné finanční náklady. Investice do oddělených prostor může být navíc za pár let zmařena díky celosvětovému trendu k čistě nekuřáckému prostředí.

Nadto umožnění kouření porušuje právo zaměstnanců na ochranu zdraví při práci a znehodnocuje preventivní účinek zákazu jakožto opatření pro snižování počtu závislých kuřáků v populaci.

Žijeme na jedné planetě

Vraťme se ale na začátek. Opravdu chceme segregovat kuřáky od nekuřáků? Rozdělíme rodiny, přátele, sousedy, kolegy? Copak je možné, aby kvůli kouření byly všechny provozovny, domy, ulice, čtvrti nebo celá města oddělena ostnatým drátem? Bude před kouřem chráněn jen ten, kdo si to může finančně dovolit? Vždyť stačí tak málo: chovat se ohleduplně a zapálit si někde stranou venku.

Hrozící blamáž

Někteří poslanci navrhují, aby se kouřilo nejen v restauracích a barech, ale též v obchodních centrech, kinech, posilovnách, autobusech a tramvajích, a dokonce i v nemocnicích, školách a školkách. Pod tlakem tabákové lobby také Ministerstvo zdravotnictví otočilo a namísto původně navržených úplných zákazů kouření ve většině vnitřních veřejně přístupných míst prosazuje prostory ke kouření. Nový zákon tak oproti slibovanému zvýšení ochrany před pasivním kouřením může přinést pravý opak: kouř tam, kde již dávno není.

Článek vyšel dne 7. 4. 2016 na webu IHNED.cz.

Žádné komentáře :

Okomentovat