sobota 14. května 2016

Zákon o ochraně kouření

Návrh zákona o ochraně zdraví míří do finále. Před závěrečným hlasováním přichází zásadní obrat: Ministerstvo zdravotnictví, které pět let slibovalo zavést úplný zákaz kouření v restauracích a na dalších veřejně přístupných místech, nyní prosazuje, aby se všude dále kouřilo. Nový zákon může navíc přinést kouř tam, kde již dávno není.

Když před dvěma lety ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ostře vystoupil proti jednoduchému poslaneckému návrhu zákona, který mohl prakticky okamžitě zakázat kouření v restauracích, odůvodnil to tím, že je zbytečný, protože zanedlouho kouření zakáže návrh z jeho ministerstva.

Po dvou letech je všechno jinak. Ministr prosazuje „kompromisní“ variantu, kterou předložil poslanec Marek Benda (ODS). Restaurace mají být rozdělené na kuřáckou a nekuřáckou část. Nic nového pod sluncem. Zákaz kouření v restauracích řešíme již od roku 1989. Od té doby jsme si vyzkoušeli, jak to v praxi vypadá, když se kouření zakáže jen v části provozovny. Prostory pro kuřáky a nekuřáky neodděluje neprodyšná zeď, nakreslená na obrázku, který vídáme u vstupu do většiny restaurací, ale vzduch, kterým se kouř volně šíří. Takové opatření nemá žádný smysl. Zakouřeno je všude.

Jedna změna ale přece nastane. Ze zákona budou muset být všechny restaurace zvenčí označeny jako nekuřácké, zatímco uvnitř se bude kouřit. Původní návrh totiž s „kuřárnami“ nepočítal. Zapomeňte na varovné nálepky.

Čistému vzduchu v restauracích má zabránit trik s hlasovací procedurou, který se osvědčil při minulém projednávání v roce 2009. Poslanci budou nejdříve hlasovat o všech výjimkách a na hlasování o úplném zákazu vůbec nedojde.

Ministr navíc iniciativně navrhuje, aby se kouřilo také v obchodních centrech, sportovištích, kinech a divadlech. Podporuje též zrušení stávající pravomoci obcí regulovat kouření na veřejných akcích pro děti.

Může být ale ještě hůře. Někteří poslanci navrhují také povolení kouření v nemocnicích, autobusech, vlacích, školách a školkách.

Ministr naopak odmítá navržený zákaz kouření na vnitřních pracovištích, společných chodbách bytových domů, zahrádkách restaurací, v zoologických zahradách či rozšíření pravomoci obcí. Nepodporuje ani zákaz kouření v autech s dětmi.

Zákon, jehož pravým účelem je ochránit zisky tabákových korporací, nelze hájit líbivými řečmi o ochraně zdraví. Nazývejme věci pravými jmény. Jedná se o zákon o ochraně kouření, který prosazuje ministr tabáku.

Článek vyšel dne 13. 5. 2016 v Lidových novinách.

4 komentáře :

  1. Dobrý den,

    moc děkuji za tento článek odhalující co se děje. Líbí se mi skvěle úderný konec a zcela s Vámi souhlasím. Nemyslím si, že psát politikům má cenu, ale po přečtení vašeho článku jsem se rozhodla přeci jen napsat. Je neskutečné, co se děje a že původně snaha o ochranu nekuřáků se změnila v návrh rozšiřující kouření. Někdy mám pocit že ČR je jedna velká toxická hospoda. S kouřením se setkávám na ulici, v MHD, v práci i doma, když nám leze kouř od sousedů do bytu a chodba smrdí jak zakouřená hospoda. Zkrátka všude. Byla jsem v New Yorku a na ulicích se opravdu nekouří, krása :)! Za to po návratu byl vidět a cítit ten veliký rozdíl, včetně všude válejících se vajglů....

    S pozdravem a s díky,

    Dana H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji Vám za podporu. V dalších článcích na tomto blogu najdete obecné informace o tom, jak se lze pasivnímu kouření bránit, pro bližší informace mě eventuálně můžete oslovit kontaktním formulářem.

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    moc děkuji, přečetla jsem, škoda jen, že je to u nás všechno o tom, jak ohledupný je ten či onen kuřák, jelikož zákon na ochranu před škodlivými vlivy kouření je naopak na ochranu kouření.. Vtipy p. Kubery, to je něco, smutné je, že to asi myslí vážně....

    Měl jste pravdu, výjimky a kuřárna v restauraci, která se rovná současnému stavu, jen oficiálně bez obsluhy udělali ze zákona na ochranu před kouřením zákon chránící kouření, jsem moc ráda, že tento nesmysl neprošel. Politici, kteří tvrdí, že byli zlobovaní ti, kteří pro něj nakonec nehlasovali chtějí lidem namluvit, že byl protikuřácký a že ty jejich úpravy nebyli ve prospěch tabákové lobby, to je tedy síla.... Kdyby to schválili, to bychom teprve byli ostatním zemím pro smích....

    Sledovala jsem hlasování online a kromě toho, že by se nesměli na dětských akcích prodávat cigarety, tak všechny úpravy návrhu, které odhlasovali byli prokuřácké. Opravdu nechápu, nevidím žádný rozumný důvod proč nezakázat kouření v autech, natož s dětmi. Nebo jak navrhoval poslanec za Topku, zakázat kouření ve společných prostorech domu a aby kouř nepronikal lidem do bytů, to je právě i můj případ a asi i řady dalších lidí, atd..... . .Ani nevím, jestli hlasovali o kouření na zastávkách MHD.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji Vám za zájem. Díky tomu, že zákon neprošel, nebude kouření v restauracích zakonzervováno na dalších deset let, než se zjistí, že "oddělené prostory" kupodivu opět nefungují. Otevřela se tak cesta to zkusit znovu a lépe. Hlasování byla velmi těsná - věřím, že kdyby se hlasovalo dnes, dopadlo by to alespoň v případě restaurací jinak.

      Vymazat