sobota 17. února 2018

Hazardování se zákazem kouření

O návrat kouře do českých restaurací, ale i divadel, kin a sportovních hal se snaží skupina poslanců v čele s Markem Bendou. Svůj návrh eufemisticky označují jako „zmírnění protikuřáckého zákona“. Fakticky se však jedná o cestu zpět do minulosti.

„Kuřárny“ mohu být na první pohled lákavé. Každý si přece přijde na své. Je to však jen iluze. Výjimku pro tzv. stavebně oddělené prostory jsme už měli. Vyzkoušeli jsme si, že zakouřeno bylo všude, i v prostorech určených pro nekuřáky. Neprodyšná oddělující zeď totiž byla pouze na obrázku, který jsme vídali u vstupu do většiny restaurací.

Poslanec Benda nyní navíc navrhuje, aby jeho kuřárny nebyly odděleny vůbec. Hosté si jich pravděpodobně ani nevšimnou, protože nemají být nijak označeny. A provozovny do 80 m2 budou za kuřárny automaticky považovány celé. Jednoduše řečeno: kouřit se má všude! A bude to ještě horší než před zákazem kouření – žádná nálepka nás o kouření informovat nebude.

Podle poslance Bendy je zákaz kouření likvidační pro venkovské hospody, což dokládá informací, že některé pivovary hlásí menší prodeje točeného piva.

Na seriózní hodnocení ekonomických (i zdravotních) dopadů zákona je ještě brzy. Již dnes je ale jasné, že se žádné katastrofické scénáře hromadného zavírání restaurací nekonaly ani ve městech, ani na venkově. Z analýzy společnosti CRIF naopak vyplynulo, že živnostníků v pohostinství loni ubylo nejméně za pět let. Menší prodeje točeného piva některých pivovarů jsou trendem, který tady byl už před zákazem kouření, takže s ním nemusí vůbec souviset ani znamenat nižší tržby provozovatelů. Zřejmě za tím může být zvyšující se cena točeného piva a zvyšující se podíl lokálních pivovarů.

Druhým důvodem zrušení zákazu kouření je údajný nepořádek před restauracemi. Jde však jen o pocit, který vyvracejí fakta. V řadě měst v roce 2017 oproti roku 2016 došlo k poklesu počtu přestupků rušení nočního klidu. Například zatímco od června do srpna roku 2015 řešili českobudějovičtí strážníci 189 případů rušení nočního klidu a ve stejném období v roce 2016 dokonce 231 případů, v roce 2017 to bylo už jen 149. Výjimečné případy, mezi které patří několik ulic v centru Prahy, kde problém existoval již před zákazem kouření, se musejí řešit specificky podle místních podmínek (například úpravou „protialkoholní“ obecně závazné vyhlášky) a nejsou důvodem k zásadní změně celého zákona.

O zákazu kouření se debatovalo desítky let. Když byl konečně přijat, je namístě dát mu šanci. Lidé si na něj rychle zvykli a drtivé většině kuřáků nevadí z ohleduplnosti k ostatním kvůli cigaretě absolvovat pár kroků navíc. Čistý vzduch oceňují nejen nekuřáci, ale i kuřáci a provozovatelé restaurací.

Článek byl publikován dne 16. 2. 2018 v MF Dnes.

Žádné komentáře :

Okomentovat