Zákaz kouření v restauracích a barech u nás platí necelý rok. „Změkčení“ či „úlevy“ jsou líbivá slova, kterými
poslanec Marek Benda označuje svůj návrh, který by všudypřítomný kouř do
vnitřních veřejně přístupných míst opět vrátil. Je nepochybné, že zákaz kouření
zachraňuje životy a zdraví. Počet akutních infarktů myokardu již v prvních
měsících poklesl o 13 %, jak oznámil Ústav zdravotnických informací a statistiky. V dlouhodobé perspektivě lze očekávat též významný vliv na
výskyt různých druhů rakoviny. Podívejme se však, co zákaz kouření znamená pro
provozovatele restaurací
a barů. Právě jejich zájmy totiž odpůrci zákazu nejčastěji argumentují.
Svoboda
a odpovědnost
Zákaz kouření skutečně omezuje
svobodu provozovatelů. Nemohou provozovat kuřácký podnik. Každý provozovatel
však ví, že je omezován celou řadou předpisů. Nesmí nechat růst plíseň po
zdech, nesmí v kuchyni trpět potkany. Musí zajistit zdraví nezávadné
prostředí. Tabákový kouř by neměl mít žádnou výjimku.
Svoboda se vždy pojí
s odpovědností. Číšníci a servírky mají právo na ochranu zdraví při práci.
Zaměstnavatel jim odpovídá za újmu způsobenou pasivním kouřením. Nežijeme ve
středověku. Nemůžeme některým zaměstnancům jejich práva upřít s tím, že přece
můžou dát výpověď.
Vliv
na tržby
Odpůrci zákazu již před jeho
zavedením varovali, že bude mít likvidační ekonomické důsledky. Trend menších
prodejů točeného piva některých pivovarů tady byl už před zákazem kouření. Jeho
skutečnou příčinou je zvyšující se cena točeného piva a zvyšující se podíl
lokálních pivovarů.
Data Českého statistického úřadu
dokazují, že tržby v pohostinství po zavedení zákazu kouření nejenže
neklesly, ale naopak stouply ze 109 miliard korun v roce 2016 na 132 miliard korun v roce 2017. Ukázalo se, že stejně jako dříve
v zahraničí ani u nás zákaz kouření pohostinský sektor nijak nepoškodil.
Čistý vzduch oceňují i kuřáci. Absolvovat z ohleduplnosti k ostatním pár
kroků navíc pro ně nepředstavuje žádný zásadní problém. Do hospod chodit nepřestali.
Více
regulace a zmařené investice
Návrh Marka Bendy nepřináší
žádnou „úlevu“, ale naopak více regulace. Namísto jednoduchého a respektovaného
pravidla o nekouření uvnitř má existovat celá řada nových výjimek, podmínek a povinností.
Podniky přijdou o část zákazníků
kvůli navrženému absolutnímu zákazu vstupu osob mladších 18 let do provozoven o velikosti do 80 m2. Tento zákaz navíc budou muset pod sankcí
kontrolovat.
Provozovatelé budou postaveni
před dilema, jestli přestat nabízet jídlo, nebo budovat kuřárny. Dlouhá řada
nových podmínek zřizování kuřáren bude znamenat nutnost dalších stavebních a provozních
úprav, a to i pro provozovny, které před zavedením zákazu kouření stavebně
oddělené prostory vyhrazené ke kouření měly. V případě mnohých provozoven tyto
úpravy budou technicky či finančně nerealizovatelné, čímž dojde k pokřivení
trhu stravovacích služeb.
Tzv. kuřárny „bez obsluhy“
v praxi nemohou fungovat. I kdyby si hosté nosili do kuřáren jídlo sami,
pracovníci v oblasti pohostinství do nich stejně budou muset chodit například uklízet,
zajišťovat údržbu nebo kontrolovat nově navržený zákaz vstupu dětí. Navíc
stavebně oddělené prostory pro kuřáky jsme v zákoně už měli. Vyzkoušeli jsme
si, že zakouřeno bylo všude, i v prostorech určených pro nekuřáky.
Přitom bude existovat vysoké
riziko zmaření těchto investic v okamžiku, kdy se Česká republika vrátí k celosvětovému trendu nekuřáckého prostředí. Je nezodpovědné tak rychle zásadním
způsobem měnit podmínky podnikání. Provozovatelé potřebují stabilní a předvídatelné podnikatelské prostředí.
Výhody
nekuřáckého prostředí
Pohostinství je práce, která
spočívá ve stravovacích službách, nikoli v uklízení nedopalků cigaret
zakoupených v supermarketu. Zákaz kouření je plošný, a proto nikoho
neznevýhodňuje. Provozovatelům přináší úlevu, protože nemusejí řešit otázku
investic do výkonnější vzduchotechniky či stavebních úprav provozovny.
Nekuřácké prostředí znamená úsporu na údržbě provozovny a eliminuje potenciální
žaloby zaměstnanců na náhradu újmy na zdraví způsobené pasivním kouřením.
O zákazu kouření se debatovalo
desítky let. Když byl konečně přijat, je namístě dát mu šanci.
Článek byl publikován dne 18. 4. 2018 v Lidových novinách.
Marek Benda by mel byt rad, ze se jeste s odrenyma usima dostal do snemovny a nemusel se na stara kolena zacit ucit pracovat normalne. Verim, ze jeho otec se musi v hrobe otacet, co Marek predvadi a jak ztrapnuje rod (rodinu). Nekdo by ho mel zavrit do psychiatricke lecebny, zavislaka nevychovaneho!
OdpovědětVymazat